FESTIVALPROGRAM
SMAKFEST 

Smakfest Höga Kusten ger dig en chans att uppleva Höga Kustens härligaste smaker! På en och samma plats har vi samlat de regionens främsta kockar, mat- och dryckesproducenter för att ta dig med på en smakresa så kommer få dina smaklökar att jubla.

Under dagen kan du vandrar runt på smakgatan, njuta av god mat i pop-up restaurangerna, lyssna på föredrag, delta i workshops som leds av lokala företag, regionens kockar, förädlare och andra människor med passion för Höga Kustens råvaror och smaker.

Några av aktiviteterna behöver förbokas (Långbordsmiddag, Ginprovning, Tunnbrödsbakning och Lägereldsmiddag) men självklart kan du även bara dyka upp under dagen och kvällen och äta gott i pop-up restaurangerna från Linnea och Peter och Ulvö Hotel samt flanera runt på smakgatan där Höga Kustens ledande mat och dryckesproducenter ställer ut.

På kvällen firar vi vidare i Hernö Gin Cocktail Bar och trubadur Micke Lindström ser till att vi får njuta av härlig musik medan vi flippar burgare gjorda på lokalt kött. God mat och härlig gemenskap!

Festivalprogrammet uppdateras kontinuerligt. 

 

SMAKGATAN
10:00-18:00

Smakgatan med Höga Kustens ledande mat- och dryckesproducenter öppnar i samband med SMAKFEST. Här kan du lära dig mer om producenterna, hantverket och människorna bakom.
Läs mer: Deltagare Smakfest >>

RESTAURANGER
10:00-18:00

Hela dagen kan du njuta av smakprover från Höga Kustens främsta restauratörer. Både Linnéa & Peter samt Ulvö Hotell är på plats som Pop Up Restauranger.
Läs mer: Smakupplevelser Smakfest >>

SMAKBRICKA
10:00-18:00

Under hela dagen kan du köpa vår Smakbricka. På brickan hittar du en samling av smaker från Höga Kustens främsta producenter och mathantverkare.
Läs mer: Smakbricka >>

WORKSHOPS
10:00-18:00

Under hela dagen kan man lyssna till inspirerande seminarier och vara delaktig i matiga workshops där du kan smaka och ta del av producenternas, organisationers och företagens kulinariska kunskaper. Se program nedan.

KVÄLLSPROGRAM
18:00-24:00

På kvällen kan du ta del av Långbordsmiddag med specialmeny komponerad av Linnéa&Peter, delta i Gin -Provning med Hernö Gin, lyssna till en trubadur, njuta av cocktails i Hernö Gins Pop Up Cocktail Bar samt äta mat runt elden hos Krogen Skogen.
Läs mer: Festivalkväll >>

LÅNGBORDS-MIDDAG
18:00-20:00

Under kvällen kan du boka in dig på långsbordsmiddag med Restaurang Linnéa & Peter. Begränsat antal platser. Förboka genom att mejla eva(@)foood.se

HERNÖ GIN POP UP
COCKTAIL BAR

15:00-23:00

I Hernö Gin Cocktail Bar kommer klassiska gincocktails blandade på Europas bästa Gin att finnas till försäljning.

TRUBADUR
18:00-22:30

Under kvällen kommer en trubadur höja stämningen ytterligare.

 

KULINARISKA WORKSHOPS

10:30-12:00
Tunnbrödsbakning i bagarstuga – Mjälloms Tunnbröd” (Förköp** 200 /barn 150 kr)
Lär dig laga tunnbröd i bagarstugan hos Sveriges äldsta tunnbrödsbageri. Plats: Ullånger. Obs egen bil krävs.

11:00-11:30
Smaka på skogens skafferi- Krogen Skogen (50 kr)

Smaka på skogens skafferi och lär dig mer om Höga Kustens mattraditioner och mathistoria hos Krogen Skogen.

12:00-13:00
Cookalong – Häggby Gård (50 kr)

Lär dig laga ostkaka tillsammans med Synnöve Häggdin. Ostkakan serveras med lokalproducerad jordgubbssylt från Östanö Skafferi tillagad av jordgubbar från Jordgubbar i Åsmon. 15 platser. Först till kvarn. Biljetter köpes i entrén.

13:00-14:30
Tunnbrödsbakning i bagarstuga – Mjälloms Tunnbröd” (Förköp** 200 /barn 150 kr)
Lär dig laga tunnbröd i bagarstugan hos Sveriges äldsta tunnbrödsbageri. Plats: Ullånger. Obs egen bil krävs.

13:00-13:30 
Smaka på skogens skafferi- Krogen Skogen (50 kr)
Smaka på skogens skafferi och lär dig mer om Höga Kustens mattraditioner och mathistoria hos Krogen Skogen.

15:00-16:00 
Cookalong – Häggby Gård
Lär dig laga ostkaka tillsammans med Synnöve Häggdin. Ostkakan serveras med lokalproducerad jordgubbssylt från Östanö Skafferi tillagad av jordgubbar från Jordgubbar i Åsmon. 15 platser. Först till kvarn. Biljetter köpes i entrén.

20:00-21:00
Ginprovning – Hernö Gin (FÖRKÖP* 250 kr)

Ginprovning av 4 sorters gin med Johan Wester från Hernö Gin.

*Förköp, du förbokar genom att mejla: eva(@)foood.se. Ange aktivitet i rubriken.
** Förköp, du förbokar genom att mejla: boka@mjalloms.se

 

SEMINARIER

10:30-10:50
Tema Hållbarhet
: ”Att driva ett klimatsmart jordbruk”- Stig ”Stickan” Tjernberg
Inspireras av miljöpionjären Stig ”Stickan” Tjernberg, köttbonden som driver sin gård utifrån en minimal miljöpåverkan som genomsyrar hela hans filosofi för jordbruket. I seminariet berättar han om sin väg, drivkraften bakom och varför han väljer att inte bli en certifierad ekologisk gård.

11:00-11:20
Från mjölkbonde till glassfabrikör – Markus Edlund (Myckelgensjö Glassfabrik)
Möt Markus Edlund som berättar hur Myckelgensjö Glassfabrik gjort för att utveckla en kvalitétsglass smaksatt med närproducerade råvaror och samtidigt skapat fler arbetstillfällen för bygden.

11:30 -11:50
Tema Hållbarhet: Hur handlar du hållbart?  – Karin Lidén (Slow Food Ådalen)

Karin Lidén lär dig mer om hur du handlar hållbart och samtidigt bidrar till en mer hållbar värld.

12:00-12:20
Bonde möter Kock
Godsta Gård + Barbro Uhlin (Krogen Skogen)
Samtal och diskussion med tema från jord till bord om kvalitet, ekologisk produktion m.m.

12:30-12:50
Tillbaka till ursprunget – Torbjörn Ullsten (Mjälloms Tunnbröd)
Sveriges äldsta tunnbrödsbageri om resan och vägen tillbaka till ursprunget. Mjälloms Tunnbröd låter dig även smaka på sitt unika ursprungsbröd 1923, handbakat på ekologisk kulturspannmål i bagarstugan i Ullånger.

13:00-13:20 
Tema Hållbarhet: Peckas Naturodlingar (Daniel Brännström)
Hur ser framtidens matproduktion ut?” Hur skapar vi ett sätt att odla mat och odlingssystem som kan underhålla sig själva och inte ger några utsläpp? Ta chansen att träffa Peckas Naturodlingar och Daniel Brännström som är pionjärer inom cirkulär och hållbar odling och som berättar om hur de odlar fisk och tomater utan några utsläpp.

13:30-13:50
Att bli en kulinarisk entreprenör- Kvarnå trädgård (Roger och Susanne Johansson)
Kvarnå trädgårds Roger och Susanne Johansson om sina bästa odlingsknep samt om Kvarnå trädgårds resa mot att utvecklas till kulinariska entreprenör genom matfestivaler, utveckla prisvinnanade hantverk och skapa ett besökscenter med surdegsbageri, gårdsbutik och lantcafé.  .

14:00-14:20
Tema Hållbarhet
: ”Att driva ett klimatsmart jordbruk”- Stig ”Stickan” Tjernberg
Inspireras av miljöpionjären Stig ”Stickan” Tjernberg, köttbonden som driver sin gård utifrån en minimal miljöpåverkan som genomsyrar hela hans filosofi för jordbruket. I seminariet berättar han om sin väg, drivkraften bakom och varför han väljer att inte bli en certifierad ekologisk gård.

14:30-14:50 
Tema Hållbarhet: Peckas Naturodlingar (Daniel Brännström)
Hur ser framtidens matproduktion ut?” Hur skapar vi ett sätt att odla mat och odlingssystem som kan underhålla sig själva och inte ger några utsläpp? Ta chansen att träffa Peckas Naturodlingar och Daniel Brännström som är pionjärer inom cirkulär och hållbar odling och som berättar om hur de odlar fisk och tomater utan några utsläpp.

15:00-15:20
Bonde möter Kock
Gården i Långsjön + Tobias Andersson (Ulvö Hotell)

Samtal och diskussion med tema från jord till bord om kvalitet, ekologisk produktion m.m.

15:30-15:50
Tillbaka till ursprunget – Torbjörn Ullsten (Mjälloms Tunnbröd)
Sveriges äldsta tunnbrödsbageri om resan och vägen tillbaka till ursprunget. Mjälloms Tunnbröd låter dig även smaka på sitt unika ursprungsbröd 1923, handbakat på ekologisk kulturspannmål i bagarstugan i Ullånger.

16:00-16:20
Från mjölkbonde till glassfabrikör – Markus Edlund (Myckelgensjö Glassfabrik)
Möt Markus Edlund som berättar hur Myckelgensjö Glassfabrik gjort för att utveckla en kvalitétsglass smaksatt med närproducerade råvaror och samtidigt skapat fler arbetstillfällen för bygden.

16:30-16:50 Bonde möter Kock
Häggby Gård + Karin Lidén (Kostchef Kramfors Kommun)
Samtal och diskussion med tema från jord till bord om kvalitet, ekologisk produktion m.m.

 

 

 

BARNENS SMAKFEST

10:00-18:00
Bondens hörna – LRF Västernorrland
Låt barnen lära sig mer om jordbruk och livet som bonde och på ett lekfullt sätt lära sig hur maten hamnar på tallriken  t.ex. från kossan till glaset och växer limpan med smör på?

11:30-12:00
Utomhusmatlagning- Barnens hörna
Barnen får lära sig laga pannkakor på muurikka.

13:00-13:30
Smaksafari – Barnens hörna
Smaksafari där barnen tillsammans med gastronomen Ellen Björklund vässar sina sinnen och matkunskaper genom att provsmaka och gissa smaken på olika råvaror

14:30-15:00
Utomhusmatlagning – Barnens hörna
Barnen får lära sig laga pannkakor på muurikka

15:00-15:30
Smaksafari – Barnens hörna
Smaksafari där barnen tillsammans med gastronomen Ellen Björklund vässar sina sinnen och matkunskaper genom att provsmaka och gissa smaken på olika råvaror.

 

FÖRBOKA LÅNGBORDSMIDDAG

18:00: Följ med på en smakresa signerad White Guide-renommerade Linné&Peter under kvällens långbordsmiddag. Begränsat antal platser (20 st). Förboka på eva@foood.se. Pris: 490 kr exkl dryck.

FÖRBOKA GINPROVNING

20:30: Hernö Gin finns på plats för en exlusiv ginprovning klockan 19:30. Begränsat antal platser så förboka din plats redan idag genom att maila till eva@foood.se. Pris 250 kr.