SMAKRIKA DELTAGARE

SMAKFEST Höga Kusten

Äntligen kan du träffa flera av producenterna av Höga Kustens bästa mat och dryck, regionens främsta restauranger och många fler på samma plats. På Smakfest Höga Kusten hittar du ostar, marmelader, kött, bröd, choklad och mycket mycket mer.

Deltagare fylls på efter hand – håll utkik!

ULVÖ HOTEL

En av Höga Kustens bästa restauranger med Tobias Andersson i spetsen finns på plats med en Pop Up Restaurang under Smakfest. Tobias kommer att servera mat med inspiration av havets smaker.

HERNÖ GIN

Hernö Gin är utsett till Europas bästa gin (2013 och 2015) och tillverkas i Höga Kusten. Hernö Gin startades av Jon Hillgren, vars passion och dedikation för hantverket har belönats med Grand Gin Grand master två år i rad. Destilleriet är beläget i Dala utanför Härnösand i ett traditionellt rött hus med vita knutar. Missa inte chansen att smaka världens bästa gin på Hernö Gins ginprovning (20:00) eller i Hernö Gins Pop Up Cocktail Bar (15-23).

SLOW FOOD ÅDALEN

Slow Food (engelska för ”långsam mat”) är en internationell rörelse som uppstått som motkraft till snabbmatsfenomenet. Slow food Ådalen arbetar för att återta gammal kunskap kring produktion och tillagning av mat.

HÄGGBY GÅRD

Häggby gård är en släktgård som brukats av familjen Häggdin i över femton generationer. I dag drivs gården av Synnöve med familj och i det egna gårdsmejeriet tillverkas ost, smör och filmjölk. Osten görs på görs på mjölken från de egna korna.

GODSTA GÅRD

Godsta Gård föder upp kor och får som bara äter gräs och örter. Resultatet blir ett naturligt, gott beteskött av hög kvalitet. Gräskött är godare, har mindre påverkan på miljön och kommer dessutom från djur som mår bra. Godsta Gård gör även delikatesser som lufttorkad nötkött, håller svampkurser och bakar prisbelönta kakor.

BARBRO UHLIN

Matkreatören Barbro Uhlin har 20 års erfarenhet av Höga Kustens matkultur. Barbro kommer att bjuda på en smakupplevelse som tar smak av Höga Kustens matkultur och vad skogen har att erbjuda med bland annat svamp och bär.

MJÄLLOMS TUNNBRÖD

Få personer kan mer om tunnbröd än Torbjörn Ullsten på Mjälloms Tunnbröd – Sveriges äldsta tunnbrödsbageri. Lyssna till honom när han berättar deras resa ”Tillbaka till ursprunget”. Mjälloms Tunnbröd låter dig smaka på sitt unika ursprungsbröd 1923, som handbakats på ekologisk kulturspannmål i bagarstugan i Ullånger. Där kan man även boka tunnbrödskurser och prova på att baka själv.

EMMAS SKAFFERI

Emmas Skafferi bakar skorpor mitt i den norrländska skogen. Allt bakas för hand med känska för kvalitet och omsorg. Vad sägs om nytänkande surströmmingsskorpor eller ljuvligt goda saffrans skorpor

GRADINS RÖKERI

Gradins rökeri är familjeföretag som både fiskar not, vild lax i Ångemanälven och saltar och röker kött, fisk och fågel.

GRILLAT I IMNÄS

Grillrestaurang och grillmästare från Ramsele som satsar på slow cooking.

KVARNÅ TRÄDGÅRD

Kvarnå trädgård är kända för sina smakrika tomater och har en lokal produktion av grönsaker som gurka, squach, aubergine, kryddor, paprikor och chili. Med sin rabarberfestival och lockar de många besökare till sin gårdsbutik. Gårdsbutiken är öppen Juli och Augusti. Hos Kvarnå trädgård hittar du även Kvarnå Stenugns bageri och produkter från Johanssons gris och potatis.

NYTTOGÅRDEN

Nyttogården är ett andelsjordbruk som odlar ekologiska grönsaker och som låter kunder prenumerera på grönsakslådor. Med ett modernt grepp sprider de närproducerad mat i regionen

RESELE JAKT OCH HJORT

Resele jakt och hjort föder på familjegården upp egna kronhjortar och säljer kött och andra närproducerad produkter i sin delikatessbutik i Sollefteå.

MEÅFORS GETGÅRD

Meåfors Getgård är ett mejeri som ligger intill Fjällsjöälven längst in i västra Ångermanland. På Meåfors Getgård tillverkas getost och getmese i gårdsmejeriet och mjölken kommer från gårdens getter. I gårdsbutiken kan man köpa både getost och närproducerat tunnbröd från grannbyarna..

SKADOMS POTATIS

Skadoms potatis odlas vid Ångermanälvens strand. I den sandrika jorden odlas potatis av hög kvalitet och sorter som mandelpotatis, Serafina och Gala.

LRF VÄSTERNORRLAND

LRF Västernorrland är en partipolitiskt obunden intresse- och företagarorganisation för människor och företag inom det gröna näringslivet. Det är en bestående näring som skapar jobb och liv på vår landsbygd. Västernorrlands fina råvarukvalitet bygger bland annat på ljusklimatets positiva inverkan på en rad kvalitetsfaktorer. Detta tillsammans med hög kompetens hos jordbrukare och producenter gör livsmedel av högsta klass. Här kan produceras mer. Möjligheterna finns visar den aktuella regionala livsmedelsstrategin. Och det är en hållbar tillväxt.

STICKANS KÖTT

I Ramseles skogar hittar du Stickans kött som kan erbjuda lokalproducerat kött som älg nöt och lamm

PETTER OCH MARI I ÅSMON

Jordgubbarna från Petter och Mari Åsmon har en aromisk sötma efter att ha odlats på nordligare breddgrader och har mognat långsamt i den norrländska sommarvärmen. Jordgubbarna är dessutom KRAV-certifierade. Här odlas även svarta vinbär.

LOKAL MAT I SOLLEFTEÅ

Ett rykande färskt projekt där sjutton entreprenörer inom mat och dryck samarbetar för att komma närmare konsumenten och korta livsmedelskedjan. Tillsammans producerar de allt från fisk, vilt, kött, grönsaker, bröd, ost och annat mathanverk. Med i samarbetet är även restauranger med sina rötter i Sollefteå. Tillsammans vill de nå ut till nya kunder och samtidigt sprida kunskapen om lokalproducerad mat genom lokala marknader och matresor till producenterna och de deltagande företagen.

LINNÉA & PETER

Välrenommerade Restaurang Linnéa & Peter i Örnsköldsvik lagar mat som är tydligt inspirerad av det moderna nordiska och europeiska köket och med mycket lokala råvaror på menyn. Av White Guide utsedda till länets bästa restaurang.

HERNÖ HANTVERKSÖL

Hösten 2010 startade tankarna hos tre Härnösandsbor att brygga sin egen öl. Efter två månader av efterforskning och idoga bryggningar tycker man sig ha lyckats med sin första maltbrygd. Idag brygger de flera olika öltyper som Hernö, Hemsö, Lungö och Ulvön.

GÅRDEN I LÅNGSJÖN

Gården i Långsjön är en familjegård med har anor från sent 1800-tal. Än idag drivs gården av familjen Johansson och i det egna gårdsslakteriet slaktas enbart djur från den egna gården. Detta ger stressfria djur och ett lokalproducerat kött av högsta kvalitet. För Gården i Långsjön är det viktigt med glada och friska djur och att sprida kunskap om hur djuren på gården lever och slakas

MYCKELGENSJÖ GLASSFABRIK

Myckelgensjö Glassfabrik gör kvalitetsglass på naturliga och närproducerade råvaror av högsta kvalitet och på mjölk direkt från gården. Glassfabriken i Myckelgensjö startades för att skapa mer sysselsättning på landsbygden och för att tillvara den mjölk som producerades i byn. Nu gör man delikatessglass på äkta råvaror för glassälskaren med smaker som granskott, hjortron och havtorn.

PECKAS NATUROLINGAR

Peckars Naturodlingar är pionjärer inom cirkulär och hållbar odling och odlar fisk och tomater utan några som helst utsläpp. Metoden har utvecklats av Pecka Nygård under snart 20 års. Peckars Naturodlingar vill låta fler människor få möjlighet att äta mat som odlats med minimal påverkan på vår jord.