SMAKUPPLEVELSER

På smakfest har du chansen att uppleva Höga Kustens unika smaker och på plats finns några av Höga Kustens mest kända matprofiler – Tobias Andersson från Ulvö Hotell, Peter Eriksson från Linnéa&Peter och Barbro Uhlin med 25 års erfarenhet av Höga Kustens matkultur. Missa inte chansen att boka ginprovning med Hernö Gin eller Långbordsmiddagen där Linnea&Peter gästspelar.

Denna sida uppdateras löpande med nya programpunkter och smakupplevelser.
För detaljerat program se läs mer här:
Festivalprogram >>

POP-UP RESTAURANG: ULVÖ HOTELL

10:00-18:00 Missa inte Ulvö Hotells Pop Up Restaurang på Smakfest. En av Höga Kustens bästa restauranger med Tobias Andersson i spetsen bjuder på mat med inspiration av havets smaker som tex. strömmings-lollipops, jordärtkockor med sik och fisksoppa (1 smakbiljett styck).
Läs mer: Smakprover från Höga Kusten >>

POP-UP RESTAURANG: LINNÉA & PETER

10:00-16:00 Ta chansen att få ett smakprov på en av Höga Kustens absoluta främsta restauranger, Linnea&Peters tolkning av Höga Kustens mat. Missa inte heller Linnéa&Peters gästspel och långsbordsmiddag på kvällen kl 18:00.
Läs mer: Smakprover från Höga Kusten >>

SMAKBRICKA: MATHANTVERKARE I SAMVERKAN

10:00-18:00 På SMAKFEST kan du köpa en Smakbricka, som bjuder på ett urval av godbitar Höga Kustens producenter med allt från ost, chark, fisk och bröd.

COCKTAILBAR: HERNÖ GIN

15:00-23:00 I ett unikt samarbete med Hernö Gin kommer du i ”Hernö Gin Cocktail Bar” under festivalen att kunna köpa klassiska gin-cocktails blandade på Europas bästa Gin.

COOK ALONG: HÄGGBY GÅRD

12:00 och 14:00 Lär dig laga ostkaka i en rolig cookalong tillsammans med Häggby Gårds egna Synnöve Häggdin. Du får ta med dig din egen ostkaka hem eller avnjuta dem på plats med Östanös skafferis närproducerade jordgubbssylt. Begränsat antal platser. Pris. 50 kr. Förbokas genom att mejla eva@foood.se.

SMAKGATAN: MATHANTVERKARE I HÖGA KUSTEN

10:00-18:00 Höga Kustens passionerade mathantverkare ställer ut sina produkter på SMAKGATAN. Här får du lära dig mer om råvaror, produkter, historien, hantverket och människorna bakom.

POP UP: KROGEN SKOGEN

10:00-16:00 Ta chansen att smaka matkreatören och höga kustenkännaren Barbro Uhlins mat. Måltiden tar smak av Höga Kustens matkultur och vad skogen har att erbjuda med bland annat svamp och bär som t.ex. Charkuterier från Godsta Gård och tranbärschutney, Smörstekta gula kantareller, Tunnbrödssticks, Dopp i kopp. Lär dig om Höga Kustens mattraditioner och mathistoria samtidigt som du får se hur det går till på plats. Pris: 2 st smakbiljetter. Smakbiljetter köps på plats.
Missa inte heller Krogen Skogens Lägereldsmiddag kl 18:00 för 250 kr.  Mer om Krogen Skogens middag>>

SMAKKULTUR: SURSTRÖMMINGSTERRASSEN

Få saker är mer utmärkande för Höga Kusten är surströmmingen. Den jästa och saltade strömmingen väcker många olika känslor. Men säkert är att den har sitt centrum och sina starka traditioner i Höga Kusten. Ulvö Hotell ger dig chansen att på surströmmings-terrassen få ett smakprov på denna delikatess eller köpa en hel surströmmingsklämma.

BARNENS SMAKER: SMAKSAFARI

10:00-18:00 På Smakfest kan barnen delta i Smaksafari där barnen tillsammans med gastronomen Ellen Björklund vässar sina sinnen och matkunskaper genom att provsmaka och gissa smaken på olika råvaror för att väcka nyfikenhet och öka sin sensorik och kunskap om smaker. Barnen kommer även kunna laga pannkakor på muurikka och på ett roligt vis lära sig mer om hur man lagar mat utomhus. Kostnadsfritt

WORKSHOP: TUNNBRÖDSBAKNING

10:30 och 13:00 Tunnbröd är väldigt karakteristiskt för Höga Kusten. Lär dig laga tunnbröd i bagarstugan hos Sveriges äldsta tunnbrödsbageri, Mjälloms Tunnbröd. Plats: Ullånger, egen bil krävs. Pris vuxen 200 kr, barn 150 kr. Förbokning krävs mejla boka@mjalloms.se

SMAKPROV: MYCKELGENSJÖ GLASSFABRIK

10-18 Myckelgensjö Glassfabrik gör kvalitetsglass på naturliga och närproducerade råvaror och på mjölk direkt från gården. På Smakfest finns chansen att testa Myckelgensjös glass. Vad sägs om smaker som granskotts, hjortron och havtorn!

SEMINARIE: BONDE MÖTER KOCK

10:00 – 18:00. Under Smakfest kommer seminarier hållas under  ”Bonde möter kock”. Här får du möta matproducenter och kockar från regionen som diskuterar utifrån teman som från jord till bord om kvalitet, ekologisk produktion m.m. Här får du träffar människorna bakom och bl.a. matproducenter som Häggby Gård, Gården i Långsjön och Godsta Gård samt kockar som Jonatan Norberg, Barbro Uhlin och Tobias Andersson. Se mer under festivalprogrammet>>

BONDENS HÖRNA: FRÅN JORD TILL BORD

10:00-14:00 Låt barnen skutta upp på en höbal i Bondens hörna och lära sig mer om var maten kommer ifrån. LRF Västernorrland tar barnen på en resa där de lär sig mer om jordbruk, livet som bonde och på ett lekfullt sätt lär ut hur maten hamnar på tallriken  t.ex. från kossan till glaset och växer limpan med smör på?

SEMINARIE:
TEMA HÅLLBARHET

10-18 Hur ser framtidens matproduktion ut? Mat står för ungefär 25 procent av människans klimatpåverkan. Under SMAKFEST lyfter vi fram entreprenörer som tar det extra steget för miljön och går i bräschen för nya sätt att tänka kring hållbar produktion av vår mat. Möt Stig ”Stickan” Tjernberg (10:30 och 14:30) som är en pionjär inom klimatsmart jordbruk och Daniel Brännström från Peckas Odlingar (13:10) som ligger i framkant när det gäller cirkulär och hållbar odling som inte ger något utsläpp. Ta även chansen att lyssna till Karin Lidén (11:40 och 14:00) från Slow Food Ådalen som tipsar om hur du kan handla mer hållbart.

 

 

FESTIVALÖL:
HERNÖ HANTVERKSÖL

Vi är stolta att kunna presentera Hernö Hantverksöl som SMAKFESTs Festival-öl. Hernö Hantverksöl är ett mikrobryggeri i Härnösand som grundades 2010 av öl-entusiaster. Idag brygger de flera olika öltyper och på SMAKFEST kommer du att att kunna smaka ett mörkt och ett ljust öl, Hemsö och Ulvö.

LÅNGBORDS
MIDDAG: 18:00

GÄSTSPEL LINNÉA OCH PETER

18:00 Välkomnar Linnea och Peter dig att slå dig ner till långbord! Här möts vi vid bordet kring en måltid tillagad av Höga Kustens råvaror och närproducerad mat och dryck. På SMAKFESTS långsbordsmiddag delar du grytor och bord tillsammans med andra som gillar mat och att möta nya människor. En social måltid där vi möts kring höga kustens smaker. Långbordsmiddag måste förboka och kostar 490 kr.
Läs mer: Långbordsmiddag under SMAKFEST >>

VAR: Vid uppdukat och sommarsmyckat långbord i Friluftsbyn
PRIS: 490 kr exkl dryck.
NÄR: Lördag 13 augusti kl 18:00
Obs! Endast 40 platser och förköp. Mejla eva@foood.se

GINPROVNING: 20:00
HERNÖ GIN

20:00 En garanterat stor smakupplevelse under SMAKFEST är ginprovningen med Hernö Gin. Johan Wester från Hernö Gin håller en ginprovning med fyra sorters gin. Provningen varvas med information om Hernö Gins resa från grundandet till att Hernö Gin under de senaste åren mottagit flest priser av alla ginvarumärken i Europa. Pris. 250 kr Begränsat antal platser. Förbokning sker genom att mejla eva@foood.se
Läs mer om ginprovningen>>

HERNÖ GIN COCKTAIL BAR

15:00 – 24:00. Hernö Gin Cocktail Bar öppnar på eftermiddagen och håller öppet hela festivalkvällen. Här kommer du att kunna smaka klassiska gin-cocktails blandade på Europas bästa Gin. Från kl 21:30 kommer även Johan Wester från Hernö Gin att göra oss sällskap i baren.

TRUBADUR & BURGARE

18:00 – 22:30. Micke Lindström trappar steg för steg upp kvällen med skön musik. Om du inte bokat in dig på middag med Linnéa och Peter eller Krogen Skogen kan du alltid slå dig ner och njuta av musik, cocktails, öl och en god hamburgare (100 kr).

KROGEN SKOGEN

18:00 – 20:00. I det stora tentipitältet bjuder matkreatören Barbro Uhlins på en lägereldsmiddag med berättelser och mat från skogen tillsammans med med Godsta Gård. Dryck ingår.
Pris: 250 kr (Förbokas på eva@foood.se)